Hoofdmenu
Home
Loopbaan
Contact
Links
Fotogallerij
Interview
Wie is online ?
Er zijn 9 bezoekers online
Interview Elf Print E-mail
Geschreven door Dave   

De Graafschap 'Onze seizoenen zijn lang'

Na een seizoen in het voetbalwalhalla van ons land te hebben gebivakkeerd, maakten De Graafschap en FC Den Bosch afgelopen zomer weer de stap terug naar de Eerste Divisie. De twee blauwwitte ploegen streven geen nieuw kampioenschap na. De play-offs heten het doel. Maar de gelijkenissen stoppen daar niet. De overstap van Joost Volmer, trainer Gert Kruys, trouwe supporters. Beide clubs hebben meer gemeen dat ze zelf denken. GOAL! Volgde de twee ploegen tijdens hun seizoenstart.

Door Sander Berends

Als we de supporters van De Graafschap mogen geloven, gaat de club in mei via de play-offs weer promoveren naar de Eredivisie. Op de wijs van 'Brabantse nachten zijn lang', zingt de fanatieke Spinnekop achter het doel gedurende de tweede helft van het thuisduel tegen FC Dordrecht minutenlang: 'Onze seizoenen zijn lang, onze seizoenen zijn lang. Ze komen vaak moeizaam op gang, ja maar dan, ja maar dan'. De spijker kan niet beter op de kop worden geslagen, want de Superboeren zijn niet bepaald goed gestart aan het seizoen.

Van buitenaf lijkt er niet eens zoveel veranderd. De tribunes zitten nog vol, de broodjes gehaktbal worden tijdens de rust keurig in de perskamer verspreid, de opkomsttune is met 'Played-a-live' van het Safri-duo gehandhaafd en de inleiding bij het perspraatje na afloop blijft enkel beperkt tot de woorden 'Welkom bij de persconferentie van de wedstrijd De Graafschap-X. We geven nu voor een analyse het woord aan trainer X van X.' Bovendien beschikt de club over een begroting waarmee in de Eredivisie niet eens de laagste plaats zou worden ingenomen.

Desondanks zijn de resultaten in de eerste acht duels nog niet echt hoopgevend. Opnieuw kampte de club met het probleem dat pas in een laat stadium de organisatie en financiŽn konden worden aangepast aan het speelniveau. ,,Net zoals vorig seizoen'', vertelt trainer Gert Kruys. ,,Toen maakten we ook een valse start. Door de late promotie moest er in de zomerstop veel gebeuren en hadden we de selectie bij de start nog niet op de rails.'' De spelersgroep was dit seizoen op de lang geblesseerde Jhon van Beukering na wel eerder compleet, maar is in kwantiteit en ook kwaliteit geslonken. Tel daarbij het gebrek aan het bekende greintje geluk en bijna alle oorzaken zijn genoemd. ,,En we missen nog een stukje vertrouwen'', constateert trainer Kruys. ,,Als we zo dadelijk een paar wedstrijden winnen, komt dat terug en kan er nog van alles gebeuren.''

,,Tot die tijd kunnen we alleen maar hard werken en strijden'', vult centrale verdediger Dave Bus aan. ,,De spelers gaan voor elkaar door het vuur op het veld. Dat is al een groot pluspunt. Alleen willen we nu ook nog zelf het spel maken.''

,,De favorietenrol wil ik ons niet geven'', beklemtoonde trainer Kruys aan de vooravond van het seizoen. ,,De play-offs met liefst het winnen van een periodetitel. Dat is ons doel.'' Voorzitter Sietze Veen onderstreept de woorden van de trainer. ,,En dan het liefst met aantrekkelijk en aanvallend voetbal. Vorig jaar heeft het publiek te vaak naar verdedigend spel moeten kijken. Ook de continuÔteit moet worden behouden.'' Daarvoor is een belangrijke rol weggelegd voor Han Berger, die in april een driejarig contract tekende, en de dubbelfunctie van algemeen en technisch directeur vervult.

De Vijverberg lijkt weer in rustiger vaarwater te zijn beland. Realisme en niet de waan van de dag regeert. Bus: ,,Ten koste van alles promoveren willen we niet. Al zou het wel mooi zijn'', zegt hij stilletjes. ,,Ik heb er een jaar lang aan geroken en zou graag weer die stap maken. In de Eredivisie is het spel allemaal meer georganiseerd. Daar voeren ploegen meer controle uit over hun eigen spel. Maar de Eerste Divisie is ook een leuke competitie. Alles gaat wat speelser.'' Dat de buitenwereld nog steeds het beste met de Superboeren voorheeft, blijkt nogmaals na afloop van de wedstrijd tegen FC Dordrecht. Trainer Jurrie Koolhof van de gasten, die in verschillende functies zelf de blauwwitte zebra's diende: ,,De Vijverberg hoort vol te zitten. Dat verdient deze club. Hopelijk is De Graafschap weer snel in de top van het linkerrijtje te vinden.''

 Seizoen 2004/2005

De doelstelling was simpel: handhaven. Na een slechte seizoenstart verzamelden de Superboeren rond de winterstop plotseling 12 punten. Maar in de laatste 11 finales van het seizoen werd enkel nog een remise behaald. Op doelsaldo werd rechtstreekse degradatie ontlopen. In de nacompetitie waren de Superboeren na de vierde speeldag, toen het thuis met 1-3 van Sparta verloor, officieus gedegradeerd.

 Begroting

Vorig jaar kon De Graafschap een begroting van <<<euro-teken>>> 6,7 miljoen presenteren. Dit seizoen moest de club terug naar euro 5,5. Het beschikt daarmee wel over veruit de hoogst begrote inkomstenbron van alle clubs in de Eerste Divisie.

 Seizoenkaarten

De club verkocht bijna 8.000 kaarten. Er waren er 500 meer nodig geweest om een sluitende begroting te draaien. Vorig seizoen trok De Graafschap wekelijks een uitverkocht huis, wat overeenkomt met ruim 10.000 seizoenkaarten. De sponsoren zijn meegerekend in die aantallen.

 Gevolg degradatie

Vele spelers vertrokken. Op Richard Roelofsen na werden alle huurovereenkomsten niet omgezet in vaste contracten. Ook alle aflopende verbintenissen werden niet verlengd. Dat betekende een vertrek van liefst 16 spelers. In het kantoorpersoneel is niet gesneden. Twee jaar geleden vond er na de toenmalige degradatie wel een reorganisatie plaats. Het aantal sponsoren bleef ongeveer gelijk, maar de club zag zich wel genoodzaakt de tarieven enigszins aan te passen. Twee jaar geleden bleven die wel gelijk. De sponsorinkomsten zijn overeenkomstig de begroting. Ondanks dat de nieuwe hoofdsponsor, het softwareconcern Davilex, iets minder geld meebrengt dan Sunweb Vliegvakanties.

 FinanciŽle gevolgen

De club is weer schuldenvrij. In juni kon een laatste schuld van 9 ton aan de belastingdienst worden afgelost. Dat was nooit gelukt zonder de nieuwe hulp van het spelersfonds, een groep van tien personen die regelmatig fors investeert in de club.

 Doel seizoen 2005/2006

De play-offs halen. Simpel. Het kampioenschap is volgens trainer Gert Kruys een stap te ver. Voorzitter Sytze Veen geeft aan liever in de top van de Eerste Divisie mee te doen dan koste wat kost in de Eredivisie te spelen.

 Nieuwe spelers

Vijf spelers wist de club naar De Vijverberg te lokken. Allemaal kwamen ze op transfervrije basis. John van Loenhout (VVV-Venlo), Jeffrey de Visscher (FC Twente, maar verhuurd aan Heracles Almelo), Joost Volmer (FC Den Bosch), Joep van den Ouweland (Feyenoord) en Rogier Meijer (Bennekom) zijn allen gehaald als directe aanwinsten voor de basis. Richard Roelofsen werd voor een jaar vastgelegd na gehuurd te zijn geweest van Heracles Almelo.

 Trainer

Gert Kruys heeft nog een contract tot medio 2006. Velen hadden verwacht dat hij na de degradatie zou worden ontslagen, maar directeur Han Berger reageerde door te melden dat er al teveel trainerswissels waren geweest de afgelopen jaren. Bovendien kunnen beiden het door hun FC Utrecht-verleden erg goed met elkaar vinden.

 Eerste periode

Vier punten uit zes wedstrijden is te weinig. De enige overwinning, tegen AGOVV Apeldoorn, werd nota bene gehaald doordat de bezoekers na vijftig minuten met tien man verder moesten. Het gelijkspel tegen FC Dordrecht kwam ook erg gelukkig tot stand. Voor rust had er zomaar 0-3 op het scorebord kunnen staan.

< Vorige   Volgende >
 

Content © 2005 davebus
Design en Hosting IDEA-ONLINE